Актьор в киното

Енрико в 'Изпепеляване'. Фотография: Емил Христов

Енрико в „Изпепеляване“. Фотография: Емил Христов

През първите години на 90-те Вълдобрев има множество телевизионни изяви, свързани най-вече с Българската Национална Телевизия и нейната култова студентска програма „Ку-Ку“. Въпреки успехите на малкия екран, мечтата му е за сериозни роли в киното и той постепенно навлиза във филмовия свят, приемайки в началото малки участия в чуждестранни продукции, снимащи се у нас. Първата му по-значителна роля идва през 2000, когато изиграва лукавия комунистически активист Попадамчев в българо-македонската продукция на Костадин Бонев „Подгряване на вчерашния обед“.

Следва главна роля на непохватен журналист, влюбен в приятелката на братовчед си, в комедийната игрална новела „Среща“. 2004 е годината на големия му пробив с главната роля в „Изпепеляване“ на Станимир Трифонов – любовна драма, ситуирана в следвоенна България. Изпълнението му на романтичния италиански доктор Енрико Корса, разделен насила от българската си съпруга и изпратен в концентрационен лагер, откъдето по-късно избягва, е оценено от критиката като вглъбено, въздействащо и деликатно и му печели наградата „Златна роза“ за най-добър актьор.

През 2007 играе в българо–американския политически трилър „Търговски маршрути“ („Размени“), изпълнявайки ролята на Митко – експерт по политически предизборни кампании. Използвайки шанса да снима два епизода с изявения италиански актьор Серджо Кастелито, Вълдобрев прави кратка поява в италианската ТВ драма от 2007 „Пилотът“, влизайки в ролята на италиански евреин, спасен от фашистко преследване.

През 2008 си сътрудничи с режисьора Стефан Командарев в неговия високо оценен филм „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“, изигравайки ролята на българския емигрант в италиански бежански лагер Стоян. Филмът се радва на богата фестивална кариера, печели множество награди и номинации, има кино-разпространение в 72 държави и достига до шорт-листа за най-добър чуждоезичен филм на Американската филмова академия „Оскар“. Година по-късно Вълдобрев играе главна роля в „Стъклената река“ на Станимир Трифонов. Образът му е на отшелника Отец Петър – подлагащ вярата си на изпитание свещеник, който се опитва да разгадае тайната на свитък с Богомилски ръкописи и пресича пътищата си с появилата се в селото френска изследователка Елен Тибо.

Док в 'Потъването на Созопол'. Фотография: Яна Пункина

Док в „Потъването на Созопол“. Фотография: Яна Пункина

През 2012 Вълдобрев играе главната роля в комедията „Миграцията на паламуда“ – роуд муви на режисьора Людмил Тодоров. Вълдобрев е бедният и мечтателен художник на икони Симо, който заедно със своя приятел и съселянин намира всевъзможни странни начини да се справя с живота, тръгвайки на тъжно-смешно пътуване до Черно море и обратно. Критиката определя филма като една от най-фините комедии на съвременното българско кино.

През 2014 излиза филмът на режисьора Костадин Бонев „Потъването на Созопол“, в който Стефан си партнира с колегите Деян Донков, Снежина Петрова, Васил Гюров, играейки образа на психиатъра Док – леко циничен и изнервен самотник, решен да спаси своя приятел, а по този начин и себе си.

 

  Год. Филм
1997 Тайнственият спътник
(телевизионен филм)
Роля: Шварц

1999 Кървав спорт IV
(игрален филм)
Роля: Джилс

2002 Подгряване на вчерашния обед
(играен филм)
Роля: Попадамчев

2003 Среща
(телевизионен филм)
Роля: Журналистът
  2003 Pas de Trois
(късометражен филм)
Роля: Любовникът


2004 Изпепеляване
(игрален филм)
Роля: Енрико Корса

2007 Размени
(игрален филм)
Роля: Митко

2008 Бягство към свободата – Авиаторът
(телевизионен филм)
Роля: Беглецът

2008 Светът е голям и спасение дебне отвсякъде
(игрален филм)
Роля: Стоян
2010 Убий ме отново
(късометражен филм)
Роля: Съпругът
2010 Стъклената река
(игрален филм)
Роля: Отец Петър

2011 Миграцията на паламуда
(игрален филм)
Роля: Симо

2013 Недадените
(телевизионен сериал)
Роля: Буко Леви
2014 Паркинг
(късометражен филм)
Роля: Шофьорът

2014 Потъването на Созопол
(игрален филм)
Роля: Док
2016 Тя, която маха от влака
(късометражен филм)
Роля: Селянинът

2018 Далеч от брега
(игрален филм)
  2019 Непознати
(късометражен филм)
2019 Доза щастие
(игрален филм)
Роля: Мъж в инвалидна количка