Биография

В ролята на Отец Петър във филма 'Стъклената река'. Фотография: Емил Христов

В ролята на Отец Петър във филма „Стъклената река“. Фотография: Емил Христов

Стефан Вълдобрев е български актьор, композитор, автор и изпълнител на песни, филмов режисьор, роден през 1970 година в Стара Загора. През 1989 завършва езиковата гимназия в родния си град, през 1993 се дипломира със специалност Актьорско майсторство в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“, а в периода 2006-2007 специализира кинорежисура във Филмовата академия ФАМУ в Прага, Чешка република. Изиграл е над 40 роли на сцените на Народния театър, Театър „Българска Армия“, Младежки театър, Сатиричен театър, Театър 199, Драматичен театър Пловдив. Написал е оригиналната музика за над 70 театрални постановки и 20 игрални и документални филма. Има издадени 10 албума с песни, множество музикални видеоклипове и четири национални турнета с „Обичайните заподозрени“ – Иван Лечев, Стоян Янкулов, Веселин Веселинов-Еко и Мирослав Иванов. Това е бандата, с която Стефан записва хитовите си албуми „…към“, „Пропаганда, хромозоми, силикон“, „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“, „Революция“ и „Обичам те, мила“, (достигнали общ тираж от над 200 000 копия). Става два пъти изпълнител на годината на България (1999 и 2000), а през 2008 е номиниран за изпълнител на десетилетието от музикалната телевизия ММ. Между песните на Стефан, оглавявали българските чартове са: „Рай“, „Към“, „Едно“, „Аз ли съм или не съм“, „Бряг с цвят най-зелен“, „Да“ , „Силикон“, „Пропаганда“, „Вълк“, „Фойерверк“, „Хромозоми“, „Хеликоптер“, „Обичам те, мила“, „Работа“, „Ивана“, „Алиса реге“.

Фотография: Елена Ненкова

Фотография: Елена Ненкова

След 2001 Вълдобрев се отдава основно на киното и театъра. Играе във филмите „Изпепеляване“ („Златна роза“ 2004 за главна мъжка роля), „Стъклената река“, „Миграцията на паламуда” (Номинация на Българската Филмова Академия за Най-добър игрален филм на 2012), „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“, „Подгряване на вчерашния обед“, „Потъването на Созопол“. През 2000 получава „Златна роза“ за филмов дебют за създаването на първия български саундтрак към филма „Пансион за кучета“. През 2009 композира музиката за филма „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“, донесъл десетки международни награди, разпространен в киносалоните на 72 държави и достигнал шорт-листа на Американската Филмова академия Оскар за Най-добър чуждоезичен филм. Участва в трилогията на забележителния млад драматург Яна Борисова и режисьора Галин Стоев в Театър 199 „Малка пиеса за детска стая“ (ИКАР 2008 и А’Аскеер 2008 за драматургичен текст, А’Аскеер 2008 за режисура), „Приятнострашно“ (ИКАР 2010 за драматургичен текст и режисура и А’Аскеер 2010 за най-добро представление и режисура) и „Хората от Оз“. През 2007 специализира филмова режисура във ФАМУ, Прага. През 2010 прави режисьорския си дебют с документалния филм „Манчестър Юнаитед от Свищов“, който е представен в над 25 държави, влиза в официалната селекция на най-престижните световни кинофестивали (ИДФА Амстердам, ХотДокс Торонто, Сараево, Пазарът в Кан) и печели специалната награда на журито в Алмати 2012 и наградата за най-добър филм-портрет на фестивала „Листопад“, Минск 2012. През 2009 режисира телевизионния спектакъл за юбилея на своя учител: „100 години Тодор Колев“.

Родителите на Стефан, Мария и Костадин Вълдобреви, са машинни инженери. Има по-голяма сестра Ива. От малък увлеченията му са свързани с футбола и различните видове изкуства. В продължение на седем години Стефан ходи на уроци по пиано и още пет години на класическа китара. По това време започва да проявява интерес и към актьорството и решава да се присъедини към Младежки театър „Съвременник“ – самодеен състав в градското читалище. Читалището не след дълго се превръща във втори дом за него – репетиции на сцената, уроци по китара в мазето, кръжок за поезия на тавана, съчиняване на мелодии за собствените му стихове. На 17 прави актьорския си дебют с ролята на Краля от Шекспировата „Напразни усилия на любовта“, а на 18 годишна възраст изнася и първия си концерт с изцяло авторски песни. Сформира също така и рок група, наречена „Алея Аля“, с която свирят пред приятели и осъществяват няколко полупрофесионални студийни записа. Докато е в гимназията, Стефан по един странен начин трупа допълнителен безценен музикален опит. Учителите забелязват блуждаещият ум и липсата на концентрация в час и намират персонален подход, който да провокира по-лесното усвояване на английския речник – най-редовно домашната му работа се състои в това вечер да вади текста на нова песен, да я разучава и на другия ден да я изпее с китарата си пред класа, обяснявайки значението на непознатите думи в нея на съучениците си. Тези почти ежедневни концерти в класната стая се превръщат в доста сериозна и ползотворна школа за него, защото по-късно, когато обикаля черноморските курорти и Германия като уличен музикант, той вече има в репертоара си над 300 световни хита от всеки жанр.

През юни 1989 Вълдобрев влиза в Софийския университет със специалност английска филология, но се отказва, когато през септември преминава изпитите в Театралната академия и попада в класа на проф. Крикор Азарян и Тодор Колев. Този клас след години ще бъде титулуван като най-успешния за двамата легендарни преподаватели. Заедно със своите състуденти Галин Стоев, Мариус Куркински, Камен Донев, Стефка Янорова, Койна Русева, Касиел Ноа Ашер, Лилия Маравиля, Лиза Шопова, Стефан Денолюбов, Иван Урумов, те стават основна част от Новата вълна на съвременния български театър. Работата на Стефан в киното, театъра и музиката през годините след това се радва на богат фестивален живот, зрителски интерес и престижни награди и номинации. Същевременно той проявява и видима социална и обществена активност. Годината 1989, когато попада в Театралната академия, е знакова за цяла Източна Европа. Току-що случилото се рухване на комунистическия режим в България не е достатъчно за гражданите и те настояват за истински и необратими демократични реформи. Стефан става активна част от надигащото се студентско недоволство през следващите няколко години, белязани от масови протести, улични барикади, бунтове и блокади на Парламента. През 1990 студентите организират Национална окупационна стачка, която принуждава наскоро избрания президент Петър Младенов да подаде оставка. На следващата година нова двумесечна окупационна стачка води до оставката на министър-председателя Андрей Луканов.

През 1998 Вълдобрев влиза в комитета по организирането на първата визита на американски президент в България и взима участие в концерта за Бил Клинтън на пл. Александър Невски. В нощта на 31 декември 2006 Стефан е водещ на грандиозния осемдесетхиляден концерт на пл. Александър Батенберг, отбелязващ влизането на България в Европейския съюз. През 1996 се жени за Яна, която е юрист. С нея се познават отдавна и учат заедно в Езиковата гимназия в Стара Загора. През 1998 се ражда дъщеря им Мария. В лятото на същата година Стефан преживява много тежка автомобилна катастрофа, която почти му коства живота и го оставя обездвижен за дълъг период от време.

Награди